Egy élhető Komárom-Esztergom megyéért

dr. Konczer Erik blogja

dr. Konczer Erik blogja

Már Nokia utca sincsen Komáromban

A leghálátlanabb polgármester: dr. Molnár Attila (Fidesz)

2015. február 02. - Erik a viking

Tavaly év végén még a Nokia utca nevét is megváltoztatta, most a finn céget okolja a város költségvetésének helyzetéért. Nem beszélve arról, hogy már tíz évvel ezelőtt azért harcolt, hogy ne fejlesszen a városban a mobiltelefon-gyártó óriáscég.

2014. december 17-én dr. Molnár Attila polgármester előterjesztésére megszűnt Komáromban a Nokia utca, mely 1999-től viselte ezt a nevet. Miért volt szükség a város 2000-es évekbeli fejlődését több milliárdnyi adóforintjával lehetővé tevő márkanév leváltására? Miért fáj már tíz éve dr. Molnár Attilának a finn cég jelenléte – akár csak utcanév szinten? Miért riogatta a város lakóit már 2005-ben azzal, hogy a Nokia több ezer kínait telepít Komáromba, ha megépül a Csillag-lakópark?

Érdemes visszatekinteni arra, hogyan jutottunk idáig. Milyen szerepe van a Komáromi Ipari Park leépülésében a jelenlegi polgármesternek?

Általában három indokot hallhatunk mindenhol a Nokia komáromi gyárának leépítésével, majd bezárásával kapcsolatban:

- a NOKIA piaci térvesztése – ugyanakkor beszédes tény, hogy a NOKIA komáromi gyára túlélte a németországi, a romániai és a finnországi gyárat is. A vietnámi "mega"gyárnak viszont - ahova áttelepítik a gépsorokat - még a piaccsökkentés ellenére is elég munkát tud adni.

- a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a visszamenő hatályú adók, terhek.

- 2012-ben a NOKIA vezetői és a finn miniszterelnök szeretettek volna találkozni Orbán Viktorral, de Magyarország miniszterelnöke nem adott erre lehetőséget.

 Egy negyedik aspektus mindennél fontosabb: Komárom folyamatos fejlődése talán nem tetszhetett 2005-ben a helyi, dr. Molnár Attila vezette fideszes ellenzéknek. Ezért megtámadták a Nokia távlati terveit.

Ön is emlékszik még a Csillag városrészbeli lakópark építésének tervére. A NOKIA 1000 lakásos lakóparkot épített volna, biztosítandó a gyár hosszú távú jövőjét. Itt szeretett volna lakhatást biztosítani minden, a gyártásban résztvevő - nem komáromi, de komáromivá váló - dolgozónak, a sormunkástól egészen a felsővezetőkig bezáróan. A NOKIA stratégiai szerepet szánt Komáromnak. Akár itt képzelhette volna el többek között a termékfejlesztést is, ami több száz, magasan kvalifikált mérnöknek adott volna munkalehetőséget. Az elképzelést az is megalapozta, hogy volt olyan év, amikor a NOKIA komáromi gyárában gyártották a világon(!) a legtöbb telefont.

Ezt akadályozta meg dr Molnár Attila és a helyi Fidesz. 2005-ben egy éven keresztül szinte minden Híres Komáromban, fideszes megnyilvánulásban, egymás közötti beszélgetéseken hangzott el: "a Nokia több ezer kínait akar Komáromba telepíteni ."

hk1.pngdr. Molnár Attila cikkének címe 2005-ből


Ugye könnyen belátható: ha Komáromban él, Komáromhoz kötődik egy gyár teljes munkaerő-állománya (beleértve a vezetőket, illetve a több száz fős, magasan kvalifikált termékfejlesztési részleget is), ezek az emberek hatékonyan küzdenek azért a cégen belül, hogy ne költözzön a gyár Vietnamba. Abban az esetben viszont, ha mégis megszűnik a gyár, a jelenlévő több száz fős fejlesztőmérnökre és más magasan kvalifikált szakemberre alapozva már másnap megjelenne egy új befektető. Ugye Ön is hallja nap mint nap, hogy a Mercedes, az AUDI folyamatosan magasan kvalifikált munkaerőt keres. Komáromban, a Csillag városrészbeli lakónegyed megépítése esetén, helyben megtalálható lenne a teljes szakembergárda, akikkel akár teljesen más jellegű gyár is üzemelhetne a NOKIA gyár helyén, és most nem lenne "szellemváros" a Komáromi Ipari Park.

Mi lenne ma Győrben vagy Kecskeméten, ha az autógyártók ellen indulna hasonló rágalomhadjárat? Ha valaki kitalálná, hogy kínaiakat akar képezni az Audi a győri egyetemen, azért fejleszti? Fejlesztenének tovább Magyarországon? Hoznának ide újabb és újabb termékeket, teremtenének munkahelyeket? Vagy inkább elkezdenének nézelődni a környező országok felé és 5-10 éven belül kivonulnának…

A bejegyzés trackback címe:

https://konczer.blog.hu/api/trackback/id/tr827131569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berklac 2015.10.16. 12:17:05

Én azért, egy- két trehány disznó seggét megvakargatnám !
süti beállítások módosítása