Egy élhető Komárom-Esztergom megyéért

dr. Konczer Erik blogja

dr. Konczer Erik blogja

Miért kényszeríti a Fidesz trükközésre Szomódot?

2017. október 17. - Erik a viking

Miért kellett azzal foglalkoznia egy településnek, hogy egyetlen óvodáját átadja az egyháznak? Mert az Orbán-kormány által kreált rendszer erre kényszerít szinte minden önkormányzatot. A szomódiak azonban ellenálltak: kétharmaddal szavazták le az ötletet.

2010-től jelentősen csökkent a helyi önkormányzatok mozgástere. Egyre több feladatot vont el az állam, és még inkább megnyirbálta a településeknek járó forrásokat. Így járt Szomód is. Ha a községben szeretnének önerőből valamit megvalósítani, amire nincsen pályázat (ma már lassan egy wc-felújítást is pályázni kell…), akkor az ma már nem megy könnyen – akkor „trükközni” kell.

A baj az, ha a „trükközésnek” a helyiek esnek áldozatul. Mint most, mikor a Százszorszép Óvodát akarják átadni a Református Egyháznak. A megoldás matematikája egyszerű: az Orbán-kormány által adott normatíva nem elég, az önkormányzat évente 6-8 millió forinttal pótolja ki az óvoda működését. Viszont ezt a többletet a Református Egyház (mint minden más egyház) megkapja az államtól. Ugyanis egy egyházi intézménybe járó gyermek másfélszer annyit ér a kormánynak, mint az államiba járó. Nincs ez így jól – minden gyermek egyenlő kellene, hogy legyen.

„Matematikailag” jónak tűnik ez a megoldás. Legalábbis rövid távon. De érdemes megnézni a mérleg másik, kevésbé látható serpenyőjét!

  • Egy jó óvónő eléggé könnyen talál munkát ma az országban, ezért ha nem tetszik neki az új fenntartó, elmegy. És a gyermekek ellátásának színvonala csökken. Nehezen forintosítható, de igaz.
  • Többletköltsége (és többlet idővesztesége) keletkezik azoknak a szülőknek, akiknek nem tetszik az új megoldás, és emiatt más településre kell vinniük a gyermekeiket
  • Mi történik akkor, ha úgy látják, emiatt nincs értelme Szomódon maradni – és költöznek? És ha más családok is azért nem választják a települést, mert a számukra megfelelő óvodai ellátás nem biztosított? Akkor az ingatlanok ára jelentősen csökken – ami minden család számára veszteséget jelent

A döntést arról, hogy az óvoda az önkormányzat kezében marad-e a település vezetése hozza meg, miután megszavaztatta az érintett szülőket. Miközben a döntés kihat Szomód minden lakosának életére. A legfontosabb érveket jól foglalja össze az ügyben terjesztett szórólap:

a_mi_ovodank_maradjon_is_az.jpg

A szavazás eredménye alapján önkormányzati kézben marad az óvoda.

Nem tudom, hogy ki keresett meg kit, lelkész a polgármestert vagy polgármester a lelkészt. Nem lehet elítélni egyiküket sem, mert a rendszer látatlanul efelé a lépés felé kényszeríti őket.

Nem hiszem, hogy jó megoldás bármelyik egyházat kijelölni fenntartóként egy településen, és azt kínálni egyetlen lehetőségként.

Nem értek egyet azzal sem, hogy Czunyiné dr Bertalan Judit jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő szerint ha nincs reformáció, akkor ma a Kárpát-medencében törökül vagy németül beszélünk, esetleg sehogy.

Nem tartom jónak, ha egy gyermeket hátrány ér – nézete, származása alapján.

Nem jó ez a rendszer. És Szomódon ezt átlátják.

A cikket nem akartam a szavazás előtt megjelentetni, nehogy befolyásolja a szülőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://konczer.blog.hu/api/trackback/id/tr5213000362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása