Egy élhető Komárom-Esztergom megyéért

dr. Konczer Erik blogja

dr. Konczer Erik blogja

Dunaalmáson sem épül meg a gumifeldolgozó!

2016. február 24-én nyugtalanító hírek jelentek meg arról, hogy Dunaalmásra „gumiégető” fog épülni. Február 25-én találkoztam Czeglédi Zoltán polgármesterrel, és megnyugodtam: a vállalkozó elállt tervétől.

2016. március 01. - Erik a viking

Tavaly év végén Százhalombattáról hallhattuk, hogy az ott élők nem kérnek a „Homatech környezetvédelmi referenciaüzemből”, és ezért a cég másik helyszínt keres. Mikor megjelent, hogy a lehetséges helyszínek között van Dunaalmás, megkerestem Szabó Attilát, aki a DK százhalombattai képviselője. Megtudtam, hogy egy erős szakértői csapat véleménye áll a százhalombattaiak tiltakozása mögött, akik fő problémája, hogy a technológia a hagyományos hulladékégetőkhöz hasonlóan mérgező és rákkeltő anyagokkal szennyezi a környezetet, az alapanyagaként használt hulladék, és a belőle képződő energia elég érdekes logika mentén tekinthető megújuló erőforrásnak, hozzájárul az éghajlatváltozáshoz és akadályozza a valóban klímabarát megoldásokat.Százhalombattán több ezer aláírás gyűlt össze, végül mikor a Pest megyei közgyűlés egyhangúlag tiltakozott a létesítés ellen.

Ezek után kerestem fel Czeglédi Zoltán dunaalmási polgármestert, hogy beszéljünk arról, milyen lépések történtek eddig a cég és a település között. Úgy gondolom, a polgármester felelős településvezetőként jól járt el. Kötelessége meghallgatni a településnek munkahelyet, iparűzési adóbevételt hozó vállalkozásokat. Ezzel bízták meg választói. Elmondta, hogy tervei közt szerepelt, a képviselőtestület után lakossági fórumon mutatja be a pro és kontra érveket. Ütköztetve a beruházó által leírt megoldást az ellenérvekkel. És mivel a helyzet súlyát érzékelte, mindenképpen falugyűlés szinten döntöttek volna közösen, mi legyen, közösen a környékbeli településekkel. Idáig azonban nem jutottak el. Azzal, hogy öt képviselő távolmaradásával határozatképtelenné tette az ülést, úgy néz ki, sikerült elérni, hogy Dunaalmás lekerüljön a helyszínek közül.

Most örülhetünk, hogy nem valósul meg Dunaalmáson ez a beruházás, nem kell aláírásokat gyűjteni, megyei szintre terelni a kérdést. A polgármester megerősített abban, hogy ha a magántulajdonban lévő ipari parkon a község beleegyezése nélkül bármi is elkezdődik, együtt fogunk tiltakozni. Felajánlottam, hogy ha bármilyen további nyilvános esemény történik, oda Százhalombattáról meghívjuk a kompetens személyeket.

Van egy másik oldala is a történetnek. Nagyon sok településen élnek azzal a tudattal, hogy a turizmusból meg lehet élni, nem kell az ipar. Sokan korábban még szülővárosomban, Komáromban is ezt mondták tíz éve, és ezt hozták fel érvként most itt az üzem ellen. Ez nem jó érv, ezzel az érvvel minden befektetőt el fognak üldözni Dunaalmásról – és így a település sem fog tudni fejlődni. Felelősen kell dolgozni, együtt a község, Dunaalmás sikeréért!

A bejegyzés trackback címe:

https://konczer.blog.hu/api/trackback/id/tr408428700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása