Egy élhető Komárom-Esztergom megyéért

dr. Konczer Erik blogja

dr. Konczer Erik blogja

Antivasárnap

2015. március 08. - Erik a viking

A magyar vasárnap szó valószínűleg a vásárnap összetett szóból ered, jelentése a középkori vásárok megtartásával kapcsolatos. Szent István király a kereszténység terjedésének elősegítése miatt a vásárok megtartását a templomba járással és a munka szüneteltetésével kapcsolta össze. (forrás: wikipedia.hu)

A vasárnapi kereskedés olyan erős történelmi hagyomány Magyarországon, hogy még a hét hetedik napja is erről kapta a nevét.

Akkor: vasárnap senki se dolgozzon, csak a vásározók, a kereskedők. Legyen a vásárok (és a templomba járás) napja!

Most: vasárnap továbbra is dolgozzon mindenki, csak a kereskedők ne! Legyen a család (és a templomba járás) napja!

De hogyan lehetne a család napja továbbra is, amikor gyárakban, mezőgazdaságban továbbra is megengedett a vasárnapi foglalkoztatás? Amikor sok család továbbra sem lehet együtt? Amikor sokaknak a megélhetése múlik, múlt azon, hogy vasárnap dolgozott? Amikor Magyarország még jobban leszakadhat a régióban, leszakadhat Európától ilyen rendelkezések hatására?

A vasárnap mostantól nem szólhat a vásárlásról Magyarországon. Antivasárnap…

A bejegyzés trackback címe:

https://konczer.blog.hu/api/trackback/id/tr557251983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása